Program akcí

Program akcí

SRÍ LANKA - Čajový lístek v Indickém oceánu

09
říjen
SRÍ LANKA - Čajový lístek v Indickém oceánu

SRÍ LANKA - Čajový lístek v Indickém oceánu

Cestovatelská přednáška – Lenka a Václav Špillarovi

Ostrov Srí Lanka, ležící jen malý kousek od Indie, není sice nikterak velký svou rozlohou, ale o to je důležitější svým významem a nezanedbatelnou krásou.
Srí Lanka návštěvníka přivítá vůněmi, barvami, sluncem, přátelskou atmosférou a milými lidmi. Ať se člověk vydá za kulturními památkami a spoustou chrámů nebo na výpravu do pralesa, všude na něj útočí tisíce nových vjemů.
Měli jsme to štěstí, že jsme mohli projet ostrovem od západu na východu a od severu k jihu. Vystoupili jsme na srílanskou posvátnou horu známou pod názvem Adamova hora. Dostali jsme se na kolmé útesy centrální vysočiny, které jsou domovem věhlasného cejlonského čaje, (dokonce jsme mohli krok za krokem sledovat výrobu čaje ve známé továrně Sira Liptona v Dambatene), zúčastnili jsme se koupání slonů indických na řece Pinawalla, prozkoumali jsme řadu starých chrámů a svatostánků v Pollonaruwě, Kandy či Sigiryii, nakoukli jsme také do džungle na divoké slony, krokodýly, buvoly...
Častokrát jsme stáli oslněni leskem obrovských soch zlatých Budhů shlížejících ze svých výšin, mnohokrát jsme obdivovali pitoresknost, rafinovanost, křehkost a barevnost výzdoby hinduistických svatyní, s úžasem jsme sledovali ladnost místních žen oděných do kouzelně barevných šatů, rouch a květů. Nahlédli jsme do dílen, kde pod rukama místních dívek vznikají složité batikové ornamenty. Nezapomenutelným zážitkem byly též ayurvédské masáže vyzkoušené na vlastním těle.
Na kterémkoliv místě Srí Lanky se stačí prostě zastavit, otevřít smysly a jen nerušeně stát, pozorovat a nasávat kolem proudící život s nádechem Asie...

sri lanka vetsi


Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-04-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-04-brozura

Stáhnout

Kino Vlast

od 11.4.

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.