Program akcí

Program akcí

Tomáš Kurečka, Tereza Dvořáková | Medotekoucí

18
září
Tomáš Kurečka, Tereza Dvořáková | Medotekoucí

Tomáš Kurečka, Tereza Dvořáková | Medotekoucí

So | 18.00

*Medotekoucí je asociací starodávna, mnohosti symbolů a metafor. Přetrvávajícího odkazu úcty k přírodě. Medotekoucí je slovo s vazbou na včely, které prolétávají kulturními dějinami vždy s patřičnou pozorností.
Autorská dvojice přináší pohled na téma rituálního oděvu. Mnohost detailů a zdobnost evokuje šat spojený s liturgickou tématikou. Způsob instalace připomíná muzeální expozice, které vystavují zachovalé části oděvů,
jenž patřily významným osobnostem nebo byly použity při výjimečných historických událostech. Návštěvník prostupuje šatem nejen fyzicky. Dílo pracuje s odkazy na rituálnost především ve vztahu k lidské zkušenosti a paměti.
Vnímání zdobnosti, pečlivě provedeného detailu výšivek- všedního obřadu - trpělivé, časově náročné manuální práce, které jsou odkazem ke společnému prožívání, způsobu komunikace, k tradici.
Prostřihy plástve na svrchní vrstvě látky umožňují nahlédnout do hlubších vrstev oděvu. Do vrstev symbolických či významových. Samotný oděv může vyprávět příběhy.

*31. 7. 2021 v  18 hodin / vernisáž výstavy


Tomáš Kurečka
Historie je pro Tomáše Kurečku katalogem motivů, tvarů a témat, které s badatelským zaujetím studuje i s lehkostí a hravostí kombinuje.
Konceptualitu přístupů k inspiračním zdrojům vyvažuje romantický postoj. Ambivalence spočívá i v prolínání ironie a citu, erotiky a perverze.
Z drobných detailů – indicií buduje prostředí, scénu – místo možných činů. Různými výtvarnými prostředky reflektuje současné
i historické myšlenkové i estetické postoje,vytváří působivé propojení designu, módy s filozofickým esejem. (text: Daniela Kramerová)


Tereza Dvořáková
Tereza Dvořáková se ve své tvorbě vyjadřuje především prostřednictvím textilních materiálů. Vytváří oděvy i objekty.
Přímá zkušenost s materiálem, zručnost a péče o detail doprovází významový obsah jejích děl. Paměť je formálně přítomná nejen v podobě symbolů a znaků,
ale také v jednotlivých částech recyklovaných materiálů. Se zaujetím nad křehkostí komunikace, vybízí ke společnému vnímání, porozumění a péči.
Od roku 2020 vytváří lokální upcyklovanou módu pod pseudonymem ig: @vivat život.


Výstava potrvá do 31. 10. 2021



Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-03-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-03-titulka

Stáhnout

Kino Vlast

od 2810

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.