Aktuality

Novinky z kulturního dění

Rozhovor s Ladislavem Kokešem o pořadu Jiří Suchý | Kainar blues

Rozhovor s Ladislavem Kokešem o pořadu Jiří Suchý | Kainar blues

Út 21.červen 2022

Pianista LADISLAV KOKESCH si s námi popovídal o hudebně-poetickém komponovaném pořadu z umělecké dílny básnířky RADANY ŠATÁNKOVÉ – Jiří Suchý | Kainar Blues, který se koná ve velkém sále Národního domu již tento pátek 24. 6. 2022 od 18 hodin. Vstup na akci je zdarma a pořádáme jej ve spolupráci se spolkem Krasomil, z.s. za podpory statutárního města Frýdek-Místek.

Začněme otázkou, jakým způsobem byl komponován tento pořad a na co se diváci mohou těšit?

Kompozice pořadu spočívala, jako vždy během naší spolupráce, na bedrech básnířky Radanky Šatánkové. V tomto má Radanka již zkušeností tolik, jako málokdo. Opět se tedy divák může pokochat krásou slova a rozmanitostí myšlenek během přednesu básní těchto velikánů. Tito mistři pera, jimž je pořad zasvěcen, jsou ovšem úzce spjati s hudbou, jak je jistě všem známo, a tudíž dojde na více hudebních čísel, a to nejen v podání sólového klavíru, ale i zpěvu. Zde jsem tedy do kompozice pořadu promluvil i já. :)

Má pořad také nějakou spojitost s letošním rokem? Proč si tyto dva pány připomenout právě nyní?

U obou pánů máme s Radankou menší  restík, neb v roce 2021 bylo výročí padesáti let od úmrtí pana Kainara, pan Suchý oslavil 90 let. Bohužel v roce 2021 nám situace neumožnila akci uskutečnit, a tak jsme se tedy v roce 2022 rozhodli svůj dluh vůči nim i publiku splatit. Bývá zvykem vždy oslavovat významná výročí osobností a i naše tvorba v tomto není výjimkou. Ale když tak nad tím přemýšlím, literární tvorba Jiřího Suchého a Josefa Kainara by se mohla připomínat možná i každý den, neb jistě patří k tomu nejlepšímu, co bylo v naší zemi stvořeno a co přetrvá věky věků. No vlastně u klavíru si to doma připomínám denně.

Můžeme si říci něco o propojení pánů Kainara a Suchého?

Pokud je mi známo, oba se velice respektovali – Jiří Suchý uvádí pana Kainara vždy jako jednoho z básníků, který jej ovlivnil nejvíce. Existuje mnoho nahrávek, kde pan Suchý zpívá písně s texty pana Kainara a v jeho vlastní tvorbě lze jistě najít podobnou hravost slov, veselost, ale i stejné hluboké zamyšlení nad životem všedním i nevšedním. Nedávno jsem zhlédl pořad Zadáno pro Semafor – Květiny básně zdobí přítomnost, kde se oba básníci potkali u jednoho stolu a společně předvedli Kainarovo Bombardovací blues kombinací recitace a zpěvu (pan Kainar dokonce scatuje) a byl to pro mě jeden z nejkrásnějších zážitků poslední doby. Z tohoto pořadu pochází i fotka na krásném plakátu k našemu pořadu a i z ní dle mého čiší nepopsatelná atmosféra, která mne vždy pohltí při poslechu jejich tvorby.

Co všechno vzniklo ve společné režii?

Pokud myslíte mě a Radanku, tak společně jsme se spolkem Krasomil a spoustou dobrých přátel již udělali tolik krásných pořadů, že bych je snad všechny ani nedokázal vyjmenovat a nerad bych některý pořad urazil tím, že bych jej opomenul.  U spolupráce pánů Kainara a Suchého je pro mě osobně nejkrásnější spousta krásných písní s texty pana Kainara, které pan Suchý interpretoval a které stále interpretuje s úžasnou lehkostí i přes svůj již požehnaný věk. Doufám, že je bude ještě zpívat velmi dlouho a rozdávat tak kolem sebe k radosti všech úsměv a moudrou životní filozofii.

Děkujeme za rozhovor a budeme se těšit v pátek večer ve velkém sále Národního domu na nevšední umělecký zážitek!

Michaela Kocourková, Lenka Vašková

Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

kFM24-05-program

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

kFM24-05-titulka

Stáhnout

Kino Vlast

od 9. 5.

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.