Aktuality

Novinky z kulturního dění

Provizorium Záložna

Provizorium Záložna

Po 19.červenec 2021

Dlouhodobý projekt Provizorium Záložna, jehož hlavním cílem je zpřístupnit a kreativně využívat prostory přízemí bývalé Moravia banky, bude zahájen již v srpnu 2021. V současné chvíli probíhají v prostorách stavební úpravy, díky kterým bude prostor přívětivější k návštěvníkům, ale také nám umožní realizaci různorodých kulturních akcí.

První plánovanou událostí bude výstava malíře Alexandra Mosia, kterou zahájíme vernisáží v sobotu 7. 8. 2021 od 18.00 hodin. Zahájení proběhne za účasti váženého pana kunsthistorika a mimo jiné předsedy Pobeskydského spolku přátel výtvarného umění, PhDr. Karla Bogara, který pronese úvodní slovo. Jedinečný hudební zážitek nám zajistí místní pianista Ladislav Kokesch, který celou akci doprovodí svými klavírními improvizacemi ve stylu hudebníků 20. a 30. let 20. století.

Alexander Mosio  (*14. 4. 1956)

Byť není rodákem, již od stáří pěti dnů žil následujících 20 let v Místku na Spořilově. Konkrétně Wolkerové ulici.  Již v raném dětství projevoval malý Alexander výtvarné vlohy. Neustálé kreslení po nábytku a zdech nakonec donutilo jeho rodiče svěřit jej pod laskavá křídla akademické malířky Elišky Servártkové, působící v té době v Lidové umělecké škole. Byl to nádherný svět, jehož byl nadšenou součástí až do nástupu do učení a pak na střední školu. Ještě i v následujících letech docházel velmi rád „pro rady“ do Eliščina ateliéru. Nedostal doporučení na žádnou uměleckou školu a i pozdější pokus studovat na ASP v Krakově také, kvůli přičinění STB, nedopadl dobře. Komunista si nepřál mít z Alexandra umělce. Přál si, aby byl zámečníkem, respektive valcířem.

Zdálo by se, že s převratem v roce 1989 se i na tomto poli uvolnily ledy. Neuvolnily. Pro člověka, který měl již rodinu a musel se o ni starat, je vášeň pro malbu často pouhým koníčkem. Bylo to věčné odsouvání. Tu pro náročné povolání na Dole Staříč, tam pro podnikání, tu pro stavbu domu, tam proto, tu pro ono… Úsilí však přetrvalo a změnilo se v celoživotní vzdělávání po ateliérech, galeriích a cestách po cizích krajích. Kradmé tvoření ve volných chvílích, přerostlo v permanentní činnost.

Zlom nastal v době kdy žil Alexander v Anglii a vyvrcholil v době správcování zámku v Provence. Být v Provence a nemalovat, to snad ani nelze! Alexander si po návratu z Anglie otevřel v Praze na Anenském náměstí vlastní Galerii Tinta. Pozice galeristy však neměla v konkurenci s malbou šanci. Galerii po čase prodal a nyní již jen maluje. Následně v duchu hesla Leonarda da Vinciho: „ Je lepší malovat ve společnosti, nežli osamoceně “, otevřel Alexander Mosio Veřejný malířský ateliér, kam může kdokoliv přijít a tvořit s ním společně.

Dnes tvoří střídavě v Praze, v Kunčičkách u Bašky a ve Veřejném ateliéru v Místku.

Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-03-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-03-titulka

Stáhnout

Kino Vlast

od 2810

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.