Aktuality

Novinky z kulturního dění

Odpoutaná scéna představí pouliční divadlo na motivy románů Julesa Verna

Odpoutaná scéna představí pouliční divadlo na motivy románů Julesa Verna

Út 16.srpen 2022

Vrcholem léta je již tradičně divadelní festival Odpoutaná scéna. Letošní šestidenní program bude jedinečný jak hvězdným hereckým obsazením v klasických divadelních inscenacích, tak i moderním pojetím divadla spojeného s akrobacií, prvky stínového divadla či ohňovými a světelnými efekty. A právě takové je i představení NAUTILUS ve speciálním programu "Dětem". Více o tomto projektu napoví rozhovor s hercem a autorem scénáře Štefanem Capko.

NAUTILUS je pouliční představení na motivy románů Julesa Verna, které je koprodukcí souborů pouličního divadla Teatr Novogo Fronta, Blackout paradox a Sacra Circus. Čím především je ale specifické?

Spojili jsme své síly, produkční a tvůrčí možnosti, abychom mohli, přes myšlenky z Verneho románů, položit divákům otázky, na které nás zajímají aktuální odpovědi. Specifika tohoto představení jsou, kromě spojení tří souborů, také využívání a kombinování různorodých technik a efektů pouličního divadla jako je akrobacie, fireshow nebo lightshow a jejich využívání k poutavému vyprávění příběhu o tajemné vědecké expedici profesora Aronaxe a utopistických plánech pána světa Robura a také Kapitána Nema.

Jaká část příběhu J. Verna zůstala zachována?

Myšlenky Julesa Verna jsou nadčasové. Je až s podivem, jak jsou aktuální i dnes v 21. století. Verne mluví ve svých románech o nesmírně dynamické  době vynálezů a neustálého technického pokroku. Je to doba podobná té naší, právě svojí dynamikou a neustálým technologickým pokrokem, ale také nutností přemýšlet o planetě zemi a přírodě. Myšlenka "Člověk si podmaňuje přírodu, a příroda se bouří!" Je autentickým Verneovským výrokem. Jeho až utopické myšlenky, dostávají dnes úplně nové významy.

Jaké?

Naším cílem je přinést tato důležitá sdělení z minulosti k divákům, abychom se mohli všichni společně zamyslet nad tím, co prožíváme a jak se postavit k okolnímu světu. Spolu s Julesem Vernem si klademe otázky, na které je potřeba znovu hledat odpovědi. Pouliční hra Nautilus obsahuje myšlenky z románů  20 tisíc mil pod mořem, Pán světa, Tajuplný ostrov, Zelený paprsek a Vynález zkázy. Věty Julesa Verna jsou v našem představení autenticky přesné. Naše snaha je hledat souvislosti s dnešní dobou, ale také hledat otázky, které si můžeme společně s diváky položit. Jules Verne snil o budoucnosti lidstva. Věděl, že vývoj nebude jednoduchý, ale pořád věřil, a my dnes věříme spolu s ním, že lidstvo bude nakonec moudré a využije svůj tvořivý potenciál pro dobro celého světa.

Jak těžké je skloubit řemeslnou práci herců/artistů s kulisami, technickými prvky a efekty na pomyslném "jevišti"?

Hlavní scénografický objekt "geodome" je určujícím vizuálním prvkem, který je symbolem zeměkoule, ale také vesmíru. V našem představení se stává balónem, hlubinami oceánu, tajuplným ostrovem i sopkou, ale hlavně Zemí, nejhezčím místem sluneční soustavy. Tyto proměny jedné divadelní konstrukce jsou výzvou pro akrobaty, kteří se musí ve výšce pohybovat s ladností, jakoby byli ve vzduchu nebo v hlubinách oceánu a přitom neustále zápasit s "obyčejnou" gravitací. Diváci mohou sami posoudit jestli je naše vyprávění zanese do fantaskních a neznámých končin zeměkoule. Snažíme se, aby technické efekty a kulisy "netrčeli" z představení, ale aby "sloužili" vyprávění příběhu.

Jak dlouho se Nautilus hraje a kolik představení již mohli diváci vidět?


Premiéru mělo naše představení v červenci 2019, tedy ještě v době před pandemií covidu19 a též před "žhavou válkou" na území Evropy.  Během několika repríz, tohoto technicky náročného představení, které je i pro herce a akrobaty všech tří souborů, výjimečnou událostí, jsme se setkali s živou reakcí publika a zájmem o fantastický a utopický svět Julesa Verna, ať už to bylo třeba na premiéře ve Frankfurtu, ale také u nás v Chebu, Praze, Kolíně nebo Valašském Meziříčí. 

Dnes se zdá, že lidstvo je nepoučitelné, ale my společně s Vernem věříme v sílu rozumu a dobra. Toto poselství můžeme předávat dál, také v letošní divadelní sezóně. Těšíme se na diváky v Brně a samozřejmě ve Frýdku Místku.


Nejdůležitější myšlenkou Julesa Verna o velkém a zároveň ničivém vynálezu, kterým končí i představení NAUTILUS:

Vzal jsem si svůj sen sebou, ale pro lidstvo nebude ztracen.

Bude vám patřit v ten den, kdy svět bude dosti vzdělaný na to, aby z něj těžil a dosti moudrý na to, aby jej nezneužil.

Váš Jules Verne."


Celý program festivalu najdete na www.kulturafm.cz.

Připravila Lenka Vašková
Za herce TNF, Blackout paradoxu a Sacra Circusu Štefan Capko, herec a autor scénáře

Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-04-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-04-brozura

Stáhnout

Kino Vlast

web zadní strana

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.