Aktuality

Novinky z kulturního dění

Září se spolkem Krasomil:  Trojlístek pozvánek a rozhovor s předsedkyní spolku  Radanou Šatánkovou

Září se spolkem Krasomil: Trojlístek pozvánek a rozhovor s předsedkyní spolku Radanou Šatánkovou

Pá 19.srpen 2022

Frýdek-Místek – V měsíci září mohou návštěvníci zavítat hned na sérii několika pořadů z dílny Radany Šatánkové, která kromě celoroční dramaturgie, tvorby scénářů, spolupráce při produkci a organizaci, však nejraději vystupuje.

Radano, můžete nám představit pořady, na které chcete milovníky krásna pozvat?

První setkání s Krasomilem se odehraje ve čtvrtek 8. září ve Frýdku, Na Půstkách 68. Za příznivého počasí je akce umístěna při venkovním posezení podniku Víno pod věží. Těšit se můžete na letní hudební poetikon a koláže veršů, které představují skvostný výběr: zazní galantní poezie ze 17. a 18. století, výběr z díla Jiřího Žáčka, dále Mladé ženy a Thyrsos od Františka Halase, ukázka z Manon Lescaut či Kratochvilná vyprávění coby ohlédnutí za dávným antickým humorem. A samozřejmě nemůže chybět ani Umění milovat od Publia Ovidia Nasa. Proto jsem toto poněkud rozverné setkání nazvala „Za krajkami vějíře aneb O lásce, kráse a neřesti“.

Dlužno dodat, kdo vystoupí, protože kromě základní tradiční sestavy, kterou tvoříme s hudebníkem Ladislavem Kokešem, se přidají hosté. Zpívat bude také Michaela Kocourková a co se týče přednesu básní, těším se na mou dávnou kolegyni Renatu Tomkovou, se kterou jsme zhruba před 20 lety působily v Literárně­dramatické společnosti Místecká Viola.

Můžete přiblížit druhou událost vašeho spolku?

Hned den nato, v pátek 9. 9., se může publikum Krasomilu dostavit do rohového salonku v 1. patře Národního domu. Tam se bude konat program, který jsem pojmenovala dle erbovní básně z výboru Jsem jaký jsem ­ „Viděl jsem několik lidí“. Můžeme si připomenout 45. výročí úmrtí, ale i život autora, se kterým se budeme hudebně i slovem toulat po staré Paříži. Je jím JACQUES PRÉVERT ­ básník lásky, přátelství i satirik; nabízí někdy hořkou pachuť a trpké poznání, nostalgii. Vždy je s člověkem ­ zůstalo o něm mínění, že přinesl poezii do ulic.

Pro tento pořad jsem rovněž navrhovala hudbu na míru, aby nám stará dobrá Francie krásně zněla. Což je úkol pro Láďu Kokeše, pokaždé se vypořádat s mými náročnými hudebními požadavky. A musím uznat, že se mu to vždy daří výtečně, o čemž svědčí i potlesk rozzářeného publika.

Nezbývá, než se zeptat na třetí setkání s publikem během měsíce září...

Na každém z nich mi záleží, s velkou pečlivostí s Láďou právě zkoušíme. Ovšem v pátek 30. září ve velkém sále Národního domu by mělo dojít, snad můžu prorokovat, k největší očekávané návštěvnosti. Chceme složit poklonu poezii VÁCLAVA HRABĚTE, který oslovil nejen mladé lidi a stal se autorem několika generací... Je to už více než 50 let, co odešel za oponu, přesto jsou verše Václava Hraběte srozumitelné tak, jako kdyby je napsal dnes.

Samozřejmě se budu snažit i o osobní vzpomínku na Mirka Kováříka – interpreta, který verše Václava Hraběte vnesl na světlo a učinil je známými. A protože Václav Hrabě hrál na saxofon, podařilo se navázat další spolupráci a máme nového hosta.

Kdo tedy v pořadu „Hrabě mezi poety“ vystoupí?

Moderování, přednes: Radana Šatánková, klavírní křídlo: Ladislav Kokeš, saxofon: Jan Kraut.

Mají vaše pořady společnou vizi?

V   dnešní době není nic samozřejmostí, ale my chceme dělat věci tak, aby byly hezké, hodnotné, chytly za srdce, člověka pozvedly i rozesmály.

Je ještě něco, co byste chtěla vzkázat široké veřejnosti i vašemu pravidelnému diváctvu?

Především bych chtěla vyjádřit vděčnost za fungující spolupráci, za nové hostující, za prostory, které nám Kultura F­M propůjčuje, za celoroční podporu od Statutárního města Frýdek­Místek a příznivou zpětnou vazbu od diváků.

Na stálé publikum i nové tváře se těším a věřte ­ vše, co se odehrává, je zvláštní způsob bytí a komunikace, který je mi nejbližší. I když vystoupení pro vás je pro nás za odměnu, protože před každou událostí je třeba mnohé dojednat, zařídit a odpracovat... Přesto nadále držíme tradici dobrovolného vstupného, abychom nikoho nevyloučili. Aby se mohl kdokoliv setkat s podobně naladěnými lidmi, pokochat se hudebními lahůdkami a krásou veršů. Tím „kdokoliv“ myslím širokou veřejnost a třeba konkrétně i studenty středních škol, protože minimálně druhé a třetí zářijové setkání je součástí maturitních otázek. Ale to jen tak na okraj…

Nezapomeňte – začínáme pokaždé v 18 hodin!

 

další foto  zmenš   Radana Narodni dm zemnšenéí 2022 06 21 125 S 01 1  Radana Narodni dům zmenšené CB 2022 06 21 139 S 01 1-1

Fotografie:

HB-RETRO: Ladislav Kokesch a Radana Šatánková (foto: Luděk Krulikovský)

BARVA: Hlavní protagonisté – Šatánková, Kokesch – při úspěšném pořadu v ND - Jiří Suchý / Kainar blues (foto: Radek Juriček)

Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-04-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-04-brozura

Stáhnout

Kino Vlast

od 11.4.

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.