Aktuality

Novinky z kulturního dění

BOJ O CZAJANKOVA KASÁRNA 1939 / 2024

BOJ O CZAJANKOVA KASÁRNA 1939 / 2024

Út 12.březen 2024

V tomto týdnu budeme připomínat výročí 85 let od útoku na místecká Czajankova kasárna, kde večer 14. března 1939 proběhl otevřený střet jednotky 8. pěšího pluku s okupační nacistickou armádou. Zahájení obsazování Československa Hitler stanovil na 15. března, ale němečtí vojáci měli za úkol kasárna zajistit už o den dříve. A to z obavy, aby strategickou průmyslovou oblast Ostravska před nimi neobsadila polská armáda. Došlo k okamžitému boji, který zastavil až rozkaz z velitelství pluku k zastavení palby. V tomto okamžiku již ale obráncům scházela munice a kapitulace byla nevyhnutelná.

My si toto významné výročí události, která se stala symbolem výjimečného odporu proti nacistickým vojákům v prvních dnech okupace, připomeneme při pietním aktu ve čtvrtek 14. března u památníku na Hlavní třídě v Místku, na místě, kde stará kasárna stávala.

Hlavní událostí výročí bude v sobotu 16. března rekonstrukce boje a další tematický program, který se uskuteční v areálu ředitelství Slezanu a Faunaparku. Do historie této události zde budeme moci nahlédnout prostřednictvím expozice a komentovaných ukázek vojenské techniky a materiálu, projdeme se dobovým vojenským táborem. Válečnou historii v té době ještě samostatných měst Frýdek a Místek připomene výstava „Frýdek a Místek za nacistické okupace”.

Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

kFM24-05-program

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

kFM24-05-titulka

Stáhnout

Kino Vlast

od 9. 5.

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.