Program akcí

Program akcí

BĚŽET DOMŮ | Akad. arch. David Vávra

30
květen
BĚŽET DOMŮ | Akad. arch. David Vávra

BĚŽET DOMŮ | Akad. arch. David Vávra

Út | 15.00
MOBA - 1. NP bývalé Moravia Banky

Výstava "Běžet domů" představí architekta a herce Davida Vávru také jako pečlivého pozorovatele navštívených míst.

Ve své výtvarné práci zachycuje momenty krajin a architektury, se kterými se na svých cestách setkává. Pomocí barevných kompozic nám vypráví prožitky moří, měst i hor, které si z výprav, ať již po šumných stopách či osobních poutí, přináší.

Pondělí 29. května 2023


David Vávra (*1957) je osobností renesančního typu - architekt, herec, básník, malíř. Vystudoval architekturu na ČVUT a AVU v Praze a je spoluzakladatelem legendárního divadla Sklep. Známý je jako herec úspěšných filmů, stejně jako průvodce roadmovie České televize: Šumná města a Šumné stopy. Jeho architektonická tvorba se dotkla především Prahy a okolí. Stojí například za rekonstrukcí kulturního domu Dobeška či Švandova divadla. Mimo Prahu je také autorem dostavby Městského divadla v Kladně či konverze a dostavby bývalé továrny Vertex na Centrum volného času, včetně městské knihovny v Hradci Králové.

V roce 1997 obdržel s Františkem Skálou Zvláštní cenu Interiér roku za restauraci Akropolis, v roce 2004 Grand Prix České architektury v kategorii Výtvarné dílo v architektuře za osazení sochy Franze Kafky na Starém Městě a v roce 2008 byl nominován na cenu Klubu za starou Prahu za novou stavbu v historickém prostředí za Lávku s vyhlídkovou věží v Chebu.

Je také autorem návrhů mnoha veřejných interiérů, kromě divadel, také knihoven i muzejních expozic. Vytvořil expozici architektury, stavitelství a designu Národního technického muzea, expozici Muzea krajky ve Vamberku nebo Afrického muzea Dr. Emila Holuba v Holicích.

V roce 2018 byla podle jeho návrhu modernizována galerijní expozice ve Wenkeově domě, kde sídlí Městské muzeum v Jaroměři a po té inicioval a citlivě rekonstruoval celé muzeum ve Wenkeově domě - architektonickém skvostu od Josefa Gočára - které se letos v březnu znovuotevírá pro veřejnost.

„Kreslení je pro mě určitá terapie." (David Vávra)

MOBA / OTEVÍRACÍ DOBA VÝSTAVY

Ne - Po: zavřeno
Út - Pá: 15:00 - 18:00
So: 10:00 - 13:00


Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-03-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-03-titulka

Stáhnout

Kino Vlast

od 2810

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.