Program akcí

Program akcí

Cimbál Gabriely Jílkové

10
květen
Cimbál Gabriely Jílkové

Cimbál Gabriely Jílkové

Čt | 19.00
ZUŠ, Hlavní tř.

Cimbálovo-klavírní koncert složený z děl významných světových skladatelů 18. - 21. století. Hukvaldská cimbalistka Gabriela Jílková a maďarský klavírista Tamás Bácsi, studenti Hudební akademie Ference Liszta v Budapešti, v něm představí cimbál a klavír v jejich nejaktuálnějších podobách sólových i v podobě komorní, kdy zazní oba tyto nástroje společně.

Gabriela Jílková - cimbál (ČR)
Tamás Bácsi - klavír (Maďarsko)

Gabriela Jílková žije na Hukvaldech a na cimbál hraje od svých pěti let. Prvních 10 let jezdila do ZUŠ ve Valašském Meziříčí k paní profesorce Růženě Děcké, která zároveň vyučuje i na Vejvanovského konzervatoři v Kroměříži.

V letech 2009 – 2015 studovala hru na cimbál na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě v cimbálové třídě Mgr. Daniela Skály, Ph.D..

V červnu 2015 úspěšně vykonala přijímací zkoušky na Lisztovu akademii v Budapešti do třídy významné cimbálové pedagožky i interpretky Ilony Szeverényi.

Má za sebou velké množství vystoupení, koncertů a soutěží. Několikrát natáčela pro Českou televizi v Praze, Ostravě i Brně (např. v pořadech Cimbálová princezna, Pohádková neděle, Vánoční pohádkové ráno, Folklorní magazín, Terra musica,...), pro TV Noe (U NÁS aneb od cimbálu o lidové kultuře, Děkujeme Vám, Sedmihlásky), pro Český rozhlas v Ostravě (Naděje regionu, Kokteil,...), pro rádio Proglas. 

Tamás Bácsi se narodil v roce 1994 v maďarském městě Csongrád. Na klavír začal hrát ve svých pěti letech a hned čtyři roky poté vyhrál první místo v celostátní klavírní soutěži v Nyíregyháza. V devíti letech byl přijat jako nejmladší student do Školy pro mladé talenty, která je součástí Hudební akademie Ference Liszta. Od čtrnácti let pokračoval jako stipendista ve studiu hry na klavír v Torontu na Young Artists' Performance Academy (dnes Taylor Academy) of the Royal Conservatory of Music. Za dob studií v Kanadě vyhrál první místa v Hudební soutěži Kiwanis v sólové hře na klavír a také v kategorii klavírních duet i na školní soutěži RC Festival. Od roku 2014 je studentem Hudební akademie Ference Liszta v Budapešti, kde jej vedou dva klavírní pedagogové - István Gulyás a Attila Némethy.


Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-04-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-04-brozura

Stáhnout

Kino Vlast

web zadní strana

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.