Program akcí

Program akcí

FK | Terje Vigen + živý hudební doprovod Jana Žambocha

27
březen
FK | Terje Vigen + živý hudební doprovod Jana Žambocha

FK | Terje Vigen + živý hudební doprovod Jana Žambocha

Po | 19.00

Projekci švédského němého filmu Terje Vigen, který v roce 1917 natočil proslulý režisér Victor Sjöström podle básně Henrika Ibsena, doprovodí svou autorskou živou hudbou vsetínský hudebník Jan Žamboch.

Victor Sjöström patří k zakladatelským postavám švédské kinematografie, proslul zejména podmanivým hororem Vozka smrti (1921). Ten patří k těm snímkům, jež významně ovlivnily další vývoj vyjadřovacích prostředků filmu jako takového. Drama Terje Vigen vzniklo na motivy poémy Henrika Ibsena a zachycuje destruktivní dopad napoleonských válek na mladého rybáře, jeho ženu a jejich čerstvě narozené dítě. V zoufalé snaze sehnat obživu se rybář pokusí obejít anglickou blokádu, je však dopaden a uvězněn nepřítelem – a tak se mladý muž nemůže vrátit do své rodné vesnice dříve, než válka skončí.

Jan Žamboch je vsetínský písničkář, frontman a zakladatel skupiny Žamboši, se kterou obdržel hned tři ceny Anděl za tři ze čtyř dosud vydaných alb. V loňském roce jej organizátoři projekcí Filmového klubu Vsetín oslovili s nápadem, aby opatřil hudebním doprovodem některý ze snímků tzv. němé éry. Volba nakonec padla na švédský film Terje Vigen. Jan Žamboch k práci na hudbě k snímku dodává: „Bylo zajímavé hledat ve filmu emocionální předěly a reagovat na ně. Sám jsem se občas nějakým zvukem překvapil a to mne na improvizaci baví.“ A na co by se podle autora i interpreta hudby v jedné osobě měli diváci filmu připravit? „Na hodně větrné povětří nad rozbouřeným mořem a na příběh, který má stále co říct.“

Švédský němý film Terje Vigen s živou hudbou písničkáře Jana Žambocha uvede kino při Kulturním centru Frýdlant nad Ostravicí v neděli 26. března, Kino Vlast Frýdek-Místek v pondělí 27. března a moravskoslezské miniturné vsetínského hudebníka vyvrcholí v úterý 28. března v Kině Kopřivnice. Všechny tři projekce proběhnou v rámci programu místních filmových klubů, jež ve Frýdlantě, Frýdku-Místku a Kopřivnici úspěšně působí a jsou aktivními členy Asociace českých filmových klubů.

Autorem fotografií ze vsetínského uvedení filmu s živou hudbou (v náhledu) je Pavel Kotrla.

SWE | drama | přístupný | titulky | 48 min. | 250 / 200 Kč

Po projekce filmu s živým hudebním doprovodem následuje ještě krátký koncert Jana Žambocha - Wolf Lost in Poem.


Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-03-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-03-titulka

Stáhnout

Kino Vlast

od 2810

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.