Program akcí

Program akcí

VERNISÁŽ SPLAVI 2023

15
září
VERNISÁŽ SPLAVI 2023

VERNISÁŽ SPLAVI 2023

Pá | 17.00
Záložna, Palackého 133

SPLAVI 2023 - festival současné ilustrace a krásné knihy

Letos se můžete těšit na skici, obrazy a textové záznamy vzpomínek, ze kterých, po dobu šestnácti let, vznikala kniha Adély Marie Jirků „Mařka“ o divné tetě, valašském charakteru a svobodě být jaká chci. Lucie Lučanská vystaví kresby ke „Knize vnímání“, procházku pro děti i rodiče pětkrát jinak, reflektující jak podstatné a obohacující jsou všechny naše smyslové vjemy. Knihou „Prázdniny“ Tomáše Staňka projdete do jednoho klučičího universa pražské graffiti scény a tisky a Ziny slovenské ilustrátorky Lívie Suché přiblíží tvorbu nejmladší generace. Do veřejného prostoru zasáhneme básněmi autorů nakladatelství Adolescent. Ve výstavě si pak můžete prohlédnout knihy nakladatelství Adolescent, publikace nakladatelství Protimluv a ilustrace Denisy Fialové k básnické sbírce Krzysztofa Siwczyka „Na protnutí artérií“ z edice překladové literatury a další digitální kresby.

Výstava představuje současnou ilustraci v širokém spektru formátů, od práce s digitálními technologiemi po klasické i experimentální využití tradičních technik v autorských publikacích, zinech nebo jiných obrazových formách a její meandry do oblasti volného umění. Orientuje se na tvůrčí proces, sbírání materiálu, skicování v jakémkoliv slova smyslu a dílčí výstupy, které, ať už se v průběhu jeví jako nosné nebo vyústí ve slepou uličku, mohou být životadárné pro další uměleckou práci.  


Adéla Marie Jirků (*1985), absolventka Akademie výtvarných umění (AVU) v Praze, se studijní zkušeností i z ateliéru Ilustrace na Vysoké škole uměleckoprůmyslové (VŠUP) a roční stáže na École supérieure d´art & de design Marseille-Méditerranée (ESADMM), je malířka a ilustrátorka pendlující mezi Prahou a Valašskem. Adéla je aktivním členem umělecké a ilustrátorské scény, ilustruje kulturní či osvětové projekty (naposledy třeba televizní spot pro Výbor dobré vůle nebo se podílela jako 1 z ilustrátorů na oceňované knize Deklarace). Vloni jí u nakladatelství wo-men vyšla autorská kniha Mařka, na které Adéla pracovala 16 let. Za stovku ilustrací k této knize byla letos nominována akademií Czech Grand Design na Ilustrátora roku 2022 a dostala za ní také speciální cenu SČUG Hollar za vynikající ilustrační doprovod v rámci Nejkrásnější knihy roku 2022. Kniha Mařka je také ve výběru MFDF Jihlava mezi 30 nejlepšími dokumentárními knihami roku 2023. Originály ilustrací jak Adély tak Mařky lze vidět do 27.8. v Galerii Sýpka ve Valašském Meziříčí nebo ve Frýdku-Místku od 15. Září do 14.října.


Lucie Lučanská (*1990) je absolventkou doktorského studia UMPRUM v Ateliéru ilustrace a grafiky a věnuje se psaní a ilustraci na volné noze. Vytváří komiksy, knihy, pracuje s akvarelem, airbrushem, risografií a dalšími. Ráda mění média a technologie. Čistě autorskou tvorbu střídá s ilustrátorskou prací na zakázku. Její práce figurují v nominacích na tuzemská ilustrátorská ocenění typu Nejkrásnější česká kniha nebo Czech Grand Design. V loňském roce dokončila doktorské studium na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, jehož výsledkem je obrazová publikace pro děti „Kniha Vnímání“, kterou vydalo nakladatelství LUX.


Tomáš Staněk aka OBRAS (*1994)

Po maturitě na všeobecném gymnáziu PORG absolvoval magisterské studium ilustrace a komiksu na FDU LS v Plzni. Vydal komiksové knížky METRO (2017) a PRÁZDNINY (2021, 2023). Kromě kreslení, volné malby a malování zdí se věnuje tvorbě zinů, občasně tetování a sbírání viteálů. Rapuje v uskupení DBKL. Žije a tvoří v Praze, což je i jedním z nejsilnějších inspiračních východisek pro jeho práci.
 

Lívia Suchá (*2000) je absolventkou Ateliéru ilustrácie a grafiky na VŠVU v Bratislave a v magisterskom štúdiu bude pokračovať na pražskej UMPRUM. Pohybuje sa na poli ilustrácie, komiksu, grafiky a všetkého, čo ju aktuálne zaujme. Charakteristická je pre ňu práca s linkou a časté presahy medzi analógovým a digitálnym médiom. Je tiež súčasťou malého zoskupenia Muškát, zameriavajúceho sa na tvorbu zinov a plagátov.

Denisa Fialová (*1978) je výtvarná umělkyně původem z Ostravy. Zde vystudovala malbu u prof. Daniela Balabána na Katedře výtvarné tvorby (dnešní Fakulta umění OU). Na tuto školu se později vrátila jako asistentka ateliéru Nová média doc. Jiřího Surůvky. K její současné praxi patří mimo jiných médií také kresba a grafika. Jako ilustrátorka spolupracuje s nakladatelstvím Protimluv, jako grafička (a také ilustrátorka) s Knihovnou města Ostravy, kde se podílí na nové vizuální identitě KMO. Dále pracovala např. na projektu Galerie výtvarného umění Ostrava – Historie MSK a já, kde výtvarně zpracovala vybrané osobnosti a místa moravskoslezského kraje a pracovní listy pro děti. Ovšem nejvýraznějším výtvarným médiem pro ni zůstává malba.

Její výtvarný jazyk je syntézou kousavé nadsázky s něžnou pohádkovou poetikou, které se v Denisiných obrazech sbíhají v archetypálním obrazovém narativu, odehrávajícím se v bezčasém prostředí společnosti mutantů a stylizovaných figur.


Protimluv (2004*)

Protimluv je ostravské nakladatelství a kulturní revue založené 20. ledna 2004, jeho šéfredaktorem je Jiří Macháček. Nakladatelství se soustředí na kvalitní prózu a poezii a během podzimu pravidelně organizuje ProtimluvFest mezinárodní literární festival zaměřený zejména na literaturu zemí Visegrádu a jejich současných autorů.

Nakladatelství Adolescent založil v roce 2007 básník a výtvarník Aleš Kauer. Od svého počátku je nezávislé, pracuje bez využití grantů a podpory velkých distribučních sítí, principem D.I.Y. a zaměřuje se na současné mladé autory poezie.


Program: 

18:30 Bio Masha - k tanci i poslechu, hudební improvizace s mluveným slovem v podání bývalé první dámy české slam poetry

Bio Masha
výtvarnice, performerka, lektorka. Zabývá se uměním jako možností sociálního a osobnostního rozvoje i jako formy vyjádření, např. zachycování životních drah v kvalitativním výzkumu. S Ludkem Kazdou, jako DBLV vydali 3 alba, poslední, Šlápla na hrábě.

 Splavi -plakát A1

Festival SPLAVI vzniká ve spolupráci s Galerií Věž a Městskou knihovnou Frýdek-Místek.


Kultura ve Frýdku-Místku

Dáme vám vědět, co chystáme a proč u toho být!

Přihlaste se k odebírání Newsletteru Kultury F≈M a na váš email budou pravidelně chodit informace o divadle, koncertech, festivalech a společenských tématech, která hýbou Frýdkem-Místkem.

Ke stažení

Plakát

WEB-kFM24-04-plakat

Stáhnout

Předplatné

Předplatné Jaro 2024

Stáhnout

Kulturní program

WEB-kFM24-04-brozura

Stáhnout

Kino Vlast

web zadní strana

Stáhnout

Odkaz na akci byl zkopírován do schránky.